Eurosta

On hieman yksipuolista väittää, että nyt teossa oleva Euromaiden sopimus johtaisi jäsenmaiden jakamiseen kahteen leiriin. Itse asiassa on kyse siitä, että Euromaat ovat vihdoin luomassa järjestelmää, jolla Euromaiden taloudenpito saatetaan sellaiselle tolalle, jossa sen olisi pitänyt olla jo silloin kun euroa alettiin käyttää yhteisvaluuttana. Jo tällöin tapahtui jako Euro- ja Ei-euromaihin. EU on aina kehittynyt ”ameebamaisesti” niin, että jotkut maat ja jotkut kehitysalat ovat menneet etujoukossa ja jotkut toiset maat taas ovat tulleet jälkijoukossa tai jopa jääneet EU-kehityksen ulkopuolelle jossain tietyssä asiassa, niin kuin nyt Iso-Britannia ja ehkä Unkarikin ovat omalta osaltaan päättäneet. Jos lopulta sopimuksen ulkopuolelle jäisi vain Iso-Britannia, olisi se merkittävä saavutus EU:lle kovassa kansainvälisessä valuuttakilpailussa. Mutta vielä emme tiedä, miten Ruotsi, Tsekinmaa ja Unkari lopulta tulevat menettelemään.

EU-kehityksen osalta on huomioitava, että se on usein ollut kovin hidasta ja itse hidas kehitys tai paikallaan polkeminen neuvotteluissa ovat myös silloin tällöin johtaneet luottamuspulaan ja turhautumiseen. Siksi on erittäin tärkeää, että tuemme tasapainoista kehitystä EU:ssa myös finanssisektorilla sekä pääsemme vihdoin sopuun siitä, miten asioita jatkossa kontrolloidaan niin, ettei tapahtuneita virheitä toisteta. Kuitenkin olemme edelleen keskellä kriisiä ja olisi meille erityisen tärkeää ymmärtää yhteisvaluutan etu sekä jo nyt aikaansaada mekanismit, joilla yhdessä selviämme pitkästä hitaan kehityksen ajasta mahdollisimman vähin vahingoin sopeutuen uudenlaisiin olosuhteisiin, jotka eivät kaikilta osin tule ainakaan aluksi lisäämään hyvinvointiamme, ehkä päinvastoinkin. Kuitenkin vain uudistamalla tavoitteitamme ja toimintatapojamme pystymme elämään uuden ajan mukanaan tuomien muutosten kanssa sopusoinnussa.

Nyt ei ole aika kerätä kotimaan politiikan irtopisteitä negatiivisella asenteella, vaan aika panostaa yhteistyöhön ja etsiä uusia töitä ja kehittää uusia hankkeita, joilla pystymme hyödyntämään osaamistamme ja koulutustamme entistä paremmin yhä globaalimmissa olosuhteissa.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Eurosta

  1. espanjapappa sanoo:

    Terveiset täältä niin aurinkoisesta Fuengirolasta. Euron ongelmat juontavat, kuten mainitsit löperöön taloudenpitoon jäsenmaissa ja etenkin Kreikassa. Porvari hallitus sai valehtelemalla lainarahaa saksalaisilta ja ranskalaisilta pankeilta vain sormea nostamalla. Mutta Irlanti, Portugali ja todennälöisesti tämä Espanjakin selviää omilla keinoillaan. Suurin ongelma Espanjassa on, että jo aikoinaan Aznarin hallitus tunki yleisistä peruskouluista valmistuneet nuoret kapealle osaamissektorille (rakentaminen). Nyt kun rakentamisen pysähtyi ei 4-5 miljoonalle työttömälle ole kovin helppoa uusia työpaikkoja löytää. Siitä päänsärky on nyt Rajoyn tulevalla hallituksella.

  2. espanjapappa sanoo:

    Edellisen tekstin kirjoitti Tarmo Viitaluoma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s