Suomen ulkopolitiikan vektori ottaa uutta suuntaa

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan muotoutuminen on tänä päivänä onneksemme paljon avoimempaa kuin Kekkosen aikaan, osin siksi, että meillä on tänä päivänä moderni ja mediataitoinen ja median nykytilan ymmärtävä ulkoministeri ja osin siksi, ettei meidän tarvitse lakaista ulkopoliittisia mahdollisia ongelmia maton alle, kiitos presidenttimme. Mutta miten onkaan jatkossa?

Mielelläni näkisin Alexander Stubbin jatkavan ulkoministerinä tai mieluimmin ulkomaankauppaministerinä, joka tehtävä tulee esim. Pohjoisen ulottuvuuden suhteen olemaan äärimmäisen tärkeä, jos niin halutaan ja osataan.

Joka tapauksessa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan fokus on jatkossa Pohjoisessa ulottuvuudessa ja tässä asiakokonaisuudessa meidän on hedelmällistä toimia yhdessä pohjoisten kumppaniemme kanssa EU:n johdolla.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Suomen ulkopolitiikan vektori ottaa uutta suuntaa

 1. espanjapappa sanoo:

  Hienoa Jouni!
  Ulko-ja turvallisuuspolitiikka on tähän saakka koettu jostain ihmeen syystä Suomessa koko maailmaa koskevana kysymyksenä, johon Suomenkin on aina osallistuttava! Sen todellinen merkitys tiivistyy kuitenkin suhteeseemme Venäjään. Suomen Natoon hinku on pantu merkille jo Venäjän johdossa ja siihen on myös valmistauduttu. Historian opetuksena on kuitenkin se, että kaikki sotatoimet, joihin olemme ryhtyneet on tavalla tai toisella liittyneet aina myös Venäjän intresseihin!
  Nykymuotoiseen Natoon ei ole mielestäni Suomen järkevää liittyä. Jos Nato keskittysi tulevaisuudessa pääsääntöisesti siviilikriisinhallintaan ja valtuutuksen saisi siihen aina YK:lta, on silloin liittymishankkeemme Natoon aivan eri sfääreissä.
  Tarmo Viitaluoma

 2. Tarmo, kiitos, viisaasti kirjoitat, eipä tuohon ole paljoa lisättävää.

  Näen mahdollisen Nato-jäsenyytemme suurimmat riskit taloudellisina negatiivisina seuraamuksina. Venäjä on meille tärkeä kauppakumppani ja arktiset alueet suuri taloudellinen mahdollisuus. Näissä asioissa Nato-jäsenyydestä voi olla merkittävää haittaa eikä mitään hyötyä. Päinvastoin Suomelle on eduksi pysyttäytyä USA:n vaikutuspiirin ulkoreunalla niin, että kaikki arktisten alueiden valtiot ja kansat haluavat tukea pyrkimystämme yhteistyöhön kun sovitaan arktisten alueiden käytöstä ja suojelusta.

  Jouni Pulli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s