Minne unohtui pohjoinen ulottuvuus vaalitenteissä?

On kaksi asiaa, jotka kuuluvat sekä ulko- että turvallisuuspolitiikkaamme ja joista kustakin on kovin vähän puhuttu vaalikeskusteluissa:
a. suhteemme Venäjään;
b. mahdollinen liittyminen Natoon.

Olemme olleet mukana Nato/USA-johtoisessa sotilasoperaatiossa Afganistanissa jo monen monta vuotta. Aseemme ovat yhä yhteensopivampia Nato-aseiden kanssa ja jo vanhahtaviin Horneteihimmekin olemme hankkimassa USA:sta (sic! emme EU:sta) hyvin kalliita ilmasta-maahan ammuttavia aseita, joita tarvittaneen, jos silloinkaan, vain kv. sotilasoperaatioissa ei Suomen puolustamiseen. Miksi emme sitten liity Natoon?

Emme liity Natoon mm., koska:

1. Kansan selkeä enemmistö ei halua meidän liittyvän Natoon eikä liittymisen puolesta löydy riittävästi kannatusta puolueisssakaan, kokoomus on tässä asiassa selkeä poikkeus.

2. Nato osoittaa jatkuvalla kriisiytymisellään, että se on liian jähmeä järjestelmä nykyaikaan, siis kylmän sodan relikti. – Taloudellinen kivireki.

3. Meidän on järkevämpää tehdä sotilaallista yhteistyötä USA:n kanssa joko kahdenvälisesti tai sitten osana EU:ta ilman turhaa Nato-ulottuvuutta.

4. Suomen etujen mukaista kuten kaikkien muidenkin EU-kansalaisten on kehittää EU:lle oma ja itsenäinen (Natosta ja USA:sta irrallaan oleva) puolustusjärjestelmä yhteisen turvallisuuspolitiikan jatkeeksi.

5. Meillä ei ole varaa Nato-operaatioihin. Yhä vaikeutuvassa taloudellisessa tilanteessa joudumme supistamaan rajusti puolustusvoimiammme, tällöin meidän tulee ensisijaisesti keskittyä jo olemassa oleviin velvollisuuksiimme, jotka ovat oman maamme puolustaminen ja EU:n puolustaminen. Nato olisi tässä yhtälössä kustannuksia aivan liikaa lisäävä ylimääräinen dimensio.

Ns. Nato-haukat eli tahot, jotka haluaisivat Suomen liittyvän Natoon, ovat olleet hyvin hiljaa, ilmeisesti koska itsekin ymmärtävät, että Nato-jäsenyytemme on yhä kauempana. Tai sitten asia nostetaan ”aivan uutena” esiin ennen presidentinvaaleja. Nyt ehkä pyritään ajamaan sisään hallitukseen ”sammutetuin lyhdyin” tässä asiassa.

Venäjä-suhteistakin on ollut kovin vähän puhetta. Ehkä tähänkin on syynä, että seuraavaksi keskuteluun nousisivat Nato ja suuri tarve pienentää puolustusmenojamme. Typerää on, ettei Venäjän taloudellista potentiaalia ja pohjoisen ulottuvuuden mahdollisuuksia ole juurikaan käsitelty vaalitenteissä. Tästä asiasta ansaitsevat pyyhkeet niin toimittajat kuin poliitikotkin. Mutta vielä ehtii.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Minne unohtui pohjoinen ulottuvuus vaalitenteissä?

 1. espanjapappa sanoo:

  Kyllä Sinulla on huikean hienoja ajatuksia ja jostakin syystä (sielujen sympatiaa sym patos?) useinmiten on äärimmäisen helppo ne jakaa kanssasi. Olen huomenna lähdössä Suomeen jälleen kesäksi. Meidän on kyllä nyt vihdoinkin tavattava face to face! Tänään ajatushautomon viimeisessä istunnossa vedetään yhteen talven jutut ja valmistaudutaan syksyn teemaan – uusi hyvinvointivaltio.

  Tarmo Viitaluoma

 2. Tarmo,
  olemme luonnollisesti samaa mieltä, koska olemme oikeassa. Eli kiitos kannustavasta kommentistasi ja mielen valoisaksi tekevistä sanoistasi.

  Ja kiitos myös maininnastasi erinomaisen aihevalinan suhteen koskien pohdintojanne syksyllä eli teemasta ”uusi hyvinvointivaltio”. Aihe on hyvin tarpeellinen esille nostettavaksi juuri nyt kun vanha järjestelmä yskii pahasti ja heikkenevä kilpailukykymme synkistää mielet ja johtaa valtaviin leikkauksiin.

  Olisi todella hieno tavata, pyritään asia järjestämään.

  Nyt pääset varmasti hyvin matkustamaan kun ei tarvitse tuhkapilviäkään pelätä. Hyvää matkaa!

  Jouni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s