Vastuista ja riskienhallinnasta

Arvioidessamme keinovalikoimaa osallistua euroalueen ”talkoisiin”, jotta EU:n talous saadaan pelastettua toisaalta joidenkin maiden ja toisaalta joidenkin rahoituslaitosten (johon mukaan luen myös eläkevakuutuslaitokset) lyhytnäköisen hyötyajattelun seurauksena, on perusteltua ankkuroida osallistumisemme siihen mittakaavaan, jonka mukaisesti Suomi ja/tai suomalaiset yhteisöt (pankit, vakuutuslaitokset jne.) ovat osallistuneet em. nyt jo joissain maissa katastrofiin seuranneeseen voittojen tavoitteluun verrattuna muihin euro-alueen maihin ja niiden pankkeihin, vakuutuslaitoksiin jne.

Vastuuta on hätätapauksessa kannettava ja ns. tulipalo sammutettava, mutta vastuu on tulevaisuudessa jaettava rahoittajien tosiasiallisten riskienoton mukaan. Ja riskinottohan korreloi melko hanakkaasti mahdolliseen tuotto-odotukseen.

Mikä mahtaisikaan olla osuutemme ”kakusta”, jos ns. aiemmmat riskisijoituksemme kriisivaltioihin huomioitaisiin suhteessa muiden maiden ja niissä kotipaikkaansa pitävien yhteisöjen riskijoituksiin?

Lopulta, systeemi pitää olla vedenpitävä niin, ettei mahdollinen pelko (toivottavasti poisjäävä) ensimmäisen suuren kaatumisesta aiheuta euroaluepaniikkia.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s