Kumpi määrää laki vai puolue?

Pitäisikö meidän huolestua Suomen Kuvalehden esiinnostamasta uutisesta, jonka mukaan perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaat olisivat joutuneet allekirjoittamaan sitoumuksen liittyä puolueen eduskuntaryhmään ja pysyä siinä, jos tulevat valituiksi (linkki http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/timo-soini-vaati-kirjallisen-sitoumuksen-perussuomalaisten-kansanedustajilla-loikkauskielto)?

Annammehan äänemme ehdokkaalle, henkilölle, EMME PUOLUEELLE.

Perustuslakimme 13 §:n mukaan:
”Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan.”

Ja perustuslakimme 29 §:n mukaan. ”Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.”

Edellisen pohjalta herää kysymys, ovatko perussuomalaiset ymmärtäneet perustuslakimme sisällön ja sen sisältämät oikeudet ja velvoitteet, ja jos ovat niin, mihin perustuu Suomen Kuvalehden artikkelissa esiintuotu perussuomalaisten  käytäntö?

Lisäksi yhdistyslain 13 §:n mukaan: ”Jäsenellä on oikeus milloin tahansa erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Säännöissä voidaan määrätä, että eroaminen tulee voimaan vasta määrätyn ajan kuluttua eroamisilmoituksen tekemisestä. Aikaa ei saa määrätä yhtä vuotta pitemmäksi.”

Toivokaamme, että meillä jatkossakin noudatetaan perustuslakiamme. Ja toivokaamme, että myös äänestäjät arvostavat perustuslakimme meille suomia oikeuksia.

Vaaleissa pitää kunnioittaa äänestäjien oikeutta äänestää haluamaansa henkilöä tulevasta puoluevaikutusvallasta tai -sidonnaisuudesta riippumatta.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 Responses to Kumpi määrää laki vai puolue?

 1. espanjapappa sanoo:

  Mitäs mieltä olet eduskuntaryhmien päätöksistä. Eikö nekin ole perustuslain vastaisia?

  Kyseleepi Tarmo Viitaluoma Malagasta

 2. Kiitos Tarmo,

  kommenttisi saattaa meikäläisenkin pohtimaan, joskaan en aivan päässyt tasollesi koskien pointtiasi ja siksi toivon, etä laajentaisit näkemystäsi.

  Eduskuntaryhmien päätökset ovat perustuslainmukaisia, ellei niitä toisiksi todisteta. Äänestäessä jokainen kansanedustaja saa äänestää vapaasti, mutta perussuomalaisten sopimuksessa oli kyse nähdäkseni aivan eri asiasta.

  Terv. Jouni

 3. espanjapappa sanoo:

  Lähinnä tätä perustuslain kohtaa mietin: “Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.”

  Takarivin ”taavit” mm. Markku Ylipaavalniemi ovat narisseet asiosta päätettävän eduskunnassa liiaksi ryhmävetäjien kokouksissa ja sitten päätökset tuodaan ryhmään ja muuta ei ole kuin hyväksyttävä ”isokenkäisten” päätökset.

  Ehkä eduskunnan älykkäimän valiokunnan vetäjän, Tuomiojan Ekin suuri valiokunta on myönteinen poikkeus valmiiksimietityissä päätöksissä. Siis ryhmäkuri – onko se perustuslain mukainen?

  Tarmo Viitaluoma Malagan helteestä

  • Tarmo, asia on ajankohtainen ja tärkeä ottaa esille juuri nyt ennen vaaleja, kiitos!

   Juridisesti ryhmäkuri ei mielestäni ole perustuslainvastaista. Kyse on kunkin kansanedustajan tahdonvaltaisesta toimesta, haluaako noudattaa ryhmäkuria ja missä tilanteessa.

   Mutta tästä seuraa kysymys: miten ajanmukainen ryhmäkuri ja puolueiden johdon valta on nykydemokratiassa? Tässä asiassa aika on ajanut ohi parlamentarismin lisäämistä ihannoivan poliittisen keskustelumme.

   Tarvitsemme lisää myös poliiittisen individualismin arvostusta. Tarkoitan tällä sitä, että nyt pitäisi hyödyntää myös yksittäisten osaajien potentiaali yhteiskuntamme kehittämisessä. Olemme liiaksi noudattaneet järjestelmää, jossa hitaasti noustaan mahdollisesti ties minkälaisten lehmänkauppojen kautta poliittiselle huipulle ja jossa kädet ovat valmiiksi sidotut; onneksi on poikkeuksiakin. Nykyinen poliittinen laivamme ei käänny ainoastaan hitaasti vaan mahdollisesti jopa väärään suuntaan ja reimarin väärältä puolen mennen jopa to the rocks.

   Eli kannatan edelleen, että Suomen eduskunta supistetaan 100 kansanedustajaan ja puolueita on jatkossa vain 2-3. Tällöin pystyisimme äänestämään todellakin henkilöitä, joiden uskomme halllitsevan maamme asioita parhaiten ja joilla jokaisella olisi myös merkittävä asema omassa puolueessaan. Eihän meillä ole montaa meppiäkään.

   Terv. Jouni

   PS. Tarmo, tänään oli stadissakin kevään tuntua ilmassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s