Gallupin ja Portugalin jälkeen

Portugalin ”hätähuuto” EU:lle tulee melko todennäköisesti vaikuttamaan vaaleihimme. On tosin vielä hyvin vaikeaa arvioida, miten. Voisi kuvitella, että varsinkin valtiovarainministeri Kataisen puolue eli kokoomus ja pääministeri Kiviniemen puolue eli keskusta kärsisivät siitä, että ”suomalaisten kukkaroilla taas käydään” ja että vastaavasti oppositiopuolueet asiasta hyötyisivät.

Viimeisen gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus näyttäisi kuitenkin lähteneen jo laskuun. Omasta mielestäni tämä lasku voisi johtua siitä, että perussuomalaisten asiaosaamisessa on ollut toivomisen varaa. Ei myöskään ole ollut kovin uskottavuutta lisäävää, kun Soini on jäänyt pois ainakin kahdesta vaalikeskustelusta (toinen oli Helsingin yliopistolla, jossa muut suurempien puolueiden puheenjohtajat olivat paikalla, persussuomalaisillakin onneksi varamies mukana, ja toinen olisi ollut Alexander Stubbin ja Soinin välinen keskustelu).

Jatkuuko siis perussuomalaisten lasku vai pysäyttääkö Portugalin tilanne laskun, sitä on vielä hyvin vaikea arvioida. Toiseksi Jutta Urpilainen on petrannut merkittävästi panostaan eri vaalitenteissä verrattuna aiempien vaalien väittelyihin ja SDP:n kannatuskin on selkeästi noussut viimeisimmän gallupin mukaan. Ollen kuitenkin vielä ainakin gallupien mukaan jäljessä kokoomuksesta ja keskustasta. SDP:n vaalimenestys riippuu kuitenkin myös siitä, miten SDP reagoi Portugalin tilanteeseen suhteessa sen vetämään aiempaan linjaan. Veikkaanpa, ettei barrikaadeille kannata lähteä huutelemaan vaan edelleen on paras pysyä asialinjalla nostaen esille esim. verolinjaukset ja siten vaikkapa tasaverotuksen haitalliset vaikutukset.

Monet asiantuntijat ovat uskoneet, että Portugali joutuu apua pyytämään kun taas jotkin poliitikot ovat pyrkineet tuomaan esiin käsitystä, ettei Portugali olisi pyytämässä laina-apua kriisiinsä, näitä jälkimmäisiä ei kannata syyttää harhaanjohtamisesta, kyse on politiikan teosta, joka tässä asiassa näyttää kääntyneen ko. arvioijien tappioksi.

Mutta, nämä vaalit eivät ole vaikeat vain puolueille vaan nämä vaalit ovat vaikeat kaikille meille äänestäjille. Meidän on yhdessä valittava uusi eduskunta ja valinnastamme kannamme mekin oman vastuumme. Keiden uskomme tosiasiassa osaavan kantaa vastuuta niin, että meillä tavallisilla kaduntallaajilla on perusteltu syy uskoa parempaan tulevaisuuteen, työpaikkaan ja oikeudenmukaiseen hyvinvointivaltioon myös ihmisoikeuksia ja eroavaisuuksiamme kunnioittaen?

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s