Mitkä maat hyötyvät MENA-maiden epävakaudesta?

On selvää, että Libyassa on käynnissä sisällissota. Ihmisoikeusloukkaukset lisääntyvät minuutti minuutilta ja kv. yhteisön tulisi puuttua asiaan R2P-velvoitteenkin takia. Miksi sitten asiaan ei puututa sotilaalllisesti nyt?

Yksinkertaistaen Libyan koko miehittämiseen ei ole ainakaan yksin länsimailla kapasiteettia ja toiseksi, jos lyhyesti olisikin, lopputulos voisi olla, että MENA-maiden kansalaiset kääntyisivät länsimaita vastaan. On lisäksi huomioitava ulkopuolisten maiden sisäpoliittiset tilanteet esim. ihmisoikeusasioissa. Sotilaallinen interventio vaatisi myös Kiinan ja Venäjän hyväksynnän sekä mieluiten päätöksen YK:n turvallisuusneuvostossa. Onkin kysyttävä, hyötyykö jokin osapuoli tai jotkin osapuolet epästabiilista tilasta ja kuinka kauan sekä mitä haitallisia seuraamuksia esim. YK:n turvallisuusneuvoston veto-oikeuden omaavat jäsenet arvioivat seuraavan mahdollisesta sotilaallisesta interventiosta. On vielä arvioitava, onko todennäköistä, että epävakaisuus johtaa avoimiin konflikteihin muuallakin kuin Libyassa. Tilanteen kompleksisuus on ilmiselvää, mutta nopeat tai edes sutkoht nopeat ratkaisuvaihtoehdot tuntuvat hupenevan kiihtyvällä vauhdilla. Harvoin on oltu näin peukalo keskellä kämmentä globaalisti.

Luulisi, että ainakin sellaisten maiden kannalta, jotka ovat riippuvaisia tuontienergiasta, MENA-maiden pidempiaikainen epävakaisuus on taloudellista kasvua huomattavasti heikentävä tekijä. Ehkä jossain laskelmoidaan, että alueen epävakaisuus johtaisi energiavarojen myynnin uudelleenjakoon. Toisaalta energiaa vievät valtiot voivat hyötyä epästabiiliudesta energian hinnan nousun muodossa. Mutta mikäli energian hinta nousee riittävästi, globaali talouskasvu hidastuu ja silloin pidemmällä aikavälillä myös energiantuottajat kärsivät.

Vielä on huomioitava, mihin konfliktista lyhytaikaisesti hyötyvät valtiot sijoittavat saamansa lisäarvon, ehkä kehittääkseen kybersodan valmiuksiaan.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Mitkä maat hyötyvät MENA-maiden epävakaudesta?

 1. espanjapappa sanoo:

  Toivotaan nyt kuitenkin ettei hyötyjinä loppupeleissä ole a) rikollisjärjestöt b) oligarkia tai c)mediamoguli Maxwel – tyyppiset raha-ahneet miljonäärit. Edellisessä itä-Euroopan kansannousussa taisi vähän näin käydä!

  Tarmo Viitaluoma

 2. Tarmo,

  esim. Kosovon tai Irakin nykytila osoittaa, etteivät lännen yksipuoliset toimet välttämättä johda toivottuun lopputulokseen. Kosovoahan eivät ole tunnustaneet sen enempää Kiina kuin Venäjäkään eivätkä monet arabimaat, monet Etelä-Amerikan valtiot eivätkä monet Afrikan ja Aasian valtiot. Olisikin ensiarvoisen tärkeää, että Libyaan mahdollisesti kohdistuvasta interventiosta päästäisiin yksimielisyyteen YK:n turvallisuusneuvostossa, ennen kuin ulkopuolisista sotilaallisista toimista päätettäisiin.

  Kosovon tilanteesta on oiva kirjoitus Ullkopoliittisen instituutin sivuilla (linkki artikkeliin: http://www.fiia.fi/fi/blog/373/kosovon_uusi_hallitus_aloittaa_tyonsa_vaikeassa_tilanteessa/ ).

  Terv. Jouni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s