En gemensam procedur för EU medlemsländernas asyl- och immigrationsärenden

I går ordnades ett seminarium ”Solidaritet och respekt för grundläggande rättigheter – Strävan efter en gemensam asyl- och migrationspolitik inom EU samt arbetskraftsinvandring till unionen” i Europasalen (Norra Esplanaden, Helsingfors) där EUs komissionär, ansvarig för inrikesfrågor, Cecilia Malmström samt vår minister Astrid Thors gick igenom nuläget i EU-länderna avseende asylfrågor och invandring pga behov av ökad arbetskraft.

Cecilia Malmström medgav att populism har en stor plats i debatten i dag då man talar om asyl- och migrationspolitik och att det är inte alldeles lätt att komma överens om en gemensam asyl- och migrationspolitik inom EU, vilket beror på många faktorer:
-en svår ekonomisk situation inom EU
-olika traditioner i olika medlemsländer
-olika situationer pga geografiska omständigheter.

Men Cecilia Malmström ansåg dock att det är meningen att man ska ha en gemensamt överenskommen procedur och gemensamma regler inom EU senast 2012. Det finns goda skäl för att stödja strävan efter en sådan gemensam procedur i EU som skall vara snabb, rättssäker, effektiv och ekonomisk dvs. billigare mht totalkostander.

Ett intressant ämne dök upp under diskussionen: enligt en frågeställares opinion följer folket i Ryssland nuförtiden mer vad som händer inom EU än vad som händer i USA. Åskådarens budskap var att i fall man prioriterade icke-mångkulturella samhällen i EU vore det lätt för ryska makthavarna att påstå att i fall man inte lyckas med mångkulturella samhällen i EU, vore detta minst lika svårt i Ryssland. EU har alltså sitt ansvar i ärendet. Cecilia Malmström talade om bristande ledarskap. Man kan verkligen påstå att det bristande ledarskapet i EU kan ha dystra följder i många avseenden. Men man ska ändå inte ge upp, utan kämpa vidare.

Cecilia Malmström tog upp även behovet av ett stort antal högutbildade experter t ex inom IT-branschen där EU tävlar om dessa individer t ex med Indien. Frågan är om konkurrenskraften inom vår industri samt därmed om vår framtida välfärdssamhällets utvecling. T ex för detta behöver vi arbetskraftsinvandring.

Harmoniseringen av asylprocedurer i EUs medlemsländer går vidare ävenom långsamt ibland. I alla fall håller man på att starta EASOs (European Asylum Support Office) verksamhet för detta ändamål i Malta.

Läget i MENA-länderna är ytterst allvarlig fortfarande och det är en tidsfråga då asylsökande människor blir ett faktiskt ärende även för EU. Hoppas att EU är då färdig att behandla ärendet med bästa möjliga sätt som grundar  sig på solidaritet och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s