Greenstream stängs av

Att ENI stängde Greenstream bevisar om ett flertal saker:

1. det var klokt att ge tiilstånd till byggandet av Nordstream dvs. utvidga källor och nätverk avseende energiskaffandet till EU;

2. man borde snabbt bygga upp ett handlingsprogram för utnyttjandet av t ex Shtokman fältet i Arktika likaväl som andra energifält uppe i Ishavets botten;

3. Läget i Libyen har blivit sådant att man kan inte längre lita på att man får energi enligt avtal därifrån.

Vad borde man göra avseende Libyen? Visst vore det klokast att försöka via diplomatiska medel åstadkomma en fredful situation. Men oavsett om det låter sannolikt eller osannolikt är det säkerligen viktigt att inte slösa bort tiden. Man måste alltså internationellt med FNs godkännadne förbereda sig för mycket djärvare metoder nu. Och komma överens om dessa metoder samt om att även Kina ska vara med. Dessa metoder kan mycket väl innebära en miltärintervention med internationella styrkor. Där kan även EUs militära trupper användas.

Vi har våra skyldigheter avseende de mänskliga rättigheterna och samtidigt har vi våra intressen att ta hänsyn till. Ingen annan gör det.

I fall Gaddafi et al inte följer FNs resolution avseende respekterandet av de mänskliga rättigheterna, har vi och alla andra länder skyldighet att aktivt och omedelbart främja lägets utveckling så att R2P-principens respekterande aktualiseras i verklighet.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s