Puoluejohtajien paneelikeskustelu ilman Soinia

Helsingin yliopiston juhlasalissa pidettiin tänään paneelikeskustelu, johon merkittävimmät puoluejohtajamme osallistuivat Soinia lukuun ottamatta. Järjestäjän ilmoituksen mukaan Soini oli tutustumassa Olkiluodon ydinvoimalaan. Tilaisuudesta oli toki ilmoitettu jo aikoja sitten ja ydinvoimala pysynee paikallaan vielä pitkään, joten hieman kummalliselta tuntui, ettei Soini ollut paikalla, varsinkin kun hän olisi ollut puheenjohtajista ainoa, joka toimii EU-parlamentin jäsenenä. Paneelikeskustelun teema oli VAALIT 2011: SUOMEN EU-POLITIIKAN SUUNTA – PUOLUEJOHTAJIEN EUROOPPA-KESKUSTELU. Tilaisuuden järjesti Eurooppalainen Suomi ry yhdessä Suomen Kuvalehden sekä Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kanssa. Kiitos järjestäjille erinomaisesta tilaisuudesta.

Keskustelusta valtaosa käsitteli EU:n talousvaikeuksissa olevien valtioiden tukemista, mutta se ei ollut keskustelun merkittävin piirre. Vaan varsin tyrmistyttävää, huomioiden tulevaisuudennäkymät, oli, että mielestäni RKP, Vihreät, Kokoomus, Suomen keskusta, SDP ja Kristillisdemokraatit puhuivat pitkälti samaan suuntaan, jos poistetaan hallituksessa olon ja oppositiossa olon tuomat ilmaisuerot asioissa, vaikka olemme hyvin vaikeiden päätösten edessä. Tästä ilmiöstä ei pidä antaa huutia vain oppositiopuolueille vaan myös hallituspuolueille, sillä kaikkihan ovat eri puolueita ja nyt on kyttäyksen aika ohi – nyt pitäisi sekä puhumalla arvoista että keinoista toteuttaa kyseiset arvot kertoa, millä keinoin kukin puolue aikoo edesauttaa hyvinvointiamme ja kohottaa kansallista kilpailukykyämme sekä viedä eteenpäin EU:ta kokonaisuudessaan. Ajatusvakuumiako?

Arhinmäki osoitti verbaalisella voimalla Vasemmistoliiton linjauksia ja näin päästiin paneelikeskustelun ”kiikkutuolivaiheesta” eroon. Perussuomalaisten edustaja noudatti perussuomalaisten linjaa EU-kysymyksissä.

Onneksi kannanotoista löytyi myös muutama pohdinnanaiheinen seikka:

Sinnemäki totesi heti avauspuheenvuorossaan, että EU voisi toimia päättäväisemminkin kansainvälisen yhteisön vaikuttajana. Hyvä Anni!

Katainen oli sitä mieltä, että EU:ssa yhdessä vaikuttamalla vaikutusvaltamme kv. näyttämöllä on kasvanut. Se on aivan totta, mutta Kataisen jatkototeama, että yksinään meitä ei kukaan kuuntelisi, ei oikein pidä paikkaansa, sillä kv. suhteissa toimitaan myös kahdenvälisesti ja varsinkin naapurivaltioiden kesken. Tällöin myös kahdenväliset suhteet per se ovat merkittäviä ja niiden kehittämisessä huomioidaan myös naapurivaltion kannanottoja riippumatta siitä, kuulutaanko EU:hun vai ei. Kataisen raskas pesti valtiovaranministeriön johdossa näkyi hänen arvioidessaan seuraavan hallituksen merkittävimpiä tehtäviä, joista hän nosti etusijalle uuden talouslaman estämisen, mikä kuvaa hyvin tilannetta, että nykyhallitus ei ole meitä kyennyt nostamaan kestävälle hyvinvoinnin kasvu-uralle. Ehkäpä ei olisi voineet muutkaan, mutta jaksaisiko Katainen vetää raskasta talousrekeä vielä toisen kauden? Olkoonkin, että Kataisen toive oli hieman pessimistinen talouskehitystä ajatellen, se oli samalla kuitenkin myös realistinen.

Harmaan talouden ongelmat nostivat esille erityisesti Urpilainen ja Arhinmäki. Urpilainen ehdotti tilaajavastuujärjestelmän ulottamista EU-alueelle, millä järjestelmällä saataisiin vähennettyä harmaata taloutta merkittävästi. Hyvä Jutta! Urpilainen toivoi myös, että EU:ta kehitettäisiin nimenomaan ihmisten Eurooppana eli EU:n sosiaalista puolta, jolle on selkeä tilaus, mikäli EU:n halutaan toimivan nykyistä laajemmin suoraan sen kansalaisten hyväksi.

EU:n finanssi- ja talousongelmien ratkaisun edesauttamiseksi ehdotettiin laajalla rintamalla toisaalta EU:n valvonta- ja sääntelyjärjestelmän nopeaa toteuttamista mutta toisaalta ja ehkä painokkaimmin SDP:n taholta, että sääntely pitää saada mahdollisimman globaaliksi.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s