Hyvinvointiyhteiskuntamme – Adónde Va?

Hetemäki et al. esittivät verouudistusehdotuksensa, jonka päälle on ”kaadettu lantaa” sieltä sun täältä mukaan lukien merkittäviä poliitikkojakin. Viisi pointtia tähän seikkaan aivan aluksi:

1. Jospa ensiksi pohdittaisiin, mitkä hyvinvointipalvelut pystymme de facto takaamaan nyt. Niitä on varmasti vähemmän kuin esim. 80-luvun alussa, sillä tosiasiallinen hyvinvointimme (ei pelkästään materiaalinen) lienee tänä päivänä 60-luvun lopun tasoa, siis keskimäärin.

2. Tässä asiassa vastuuta kantavien puolueiden ja poliitikkojen on oltava avoimia, muutoin politiikan uskottavuuden puute on seuraavan juhannuksen kokon polttoaine ja seuraavaksi muut rellästävät. Emme kai me sitä halua?

3. Välihallinto pitää luonnollisesti minimoida ja kuntien määrä laskea alle sataan, mutta tässäkin asiassa on ymmärrettävä, että, vaikka päämääränämme ovatkin 70-90 kilpailukykyistä ja elinvoimaista kuntaa, vaatii tällaisen uudelleen strukturoinnin toteuttaminen valtiojohdolta selvää ohjelmaa. Ei riitä, että maukas luu heitetään kuntien iseille ja äideille ja sanotaan, etä yhdistykää, maksamme viulut. Tältähän se nyt näyttää. Mutta duuni pitää tehdä heti.

4. Ollaksemme kilpailukykyisiä tarvitsemme paitsi terveen yhteiskuntarakenteen (minimaalisine välihallintoineen, kilpailukykyisine kuntineen ja kilpailukykyisine valtionhallintoineen, myös osin yksityistettynä) myös KANSALLISESTI OHJATUN JA OMISTETUN KOULUTUSJÄRJESTELMÄN yliopisto- ja tutkijakoulutusta myöten maksuttomana suomalaisille opiskelijoille. Koulutustamme emme saa myydä ulkomaille.

5. Ja kansalaistemme osaamisen sovittaminen olemassaoleviin ja luotavissa oleviin toimintoihin & töihin on nostettava keskeiseksi ratkaisumalliksi. Eli miksi media uutisoi osaamispulasta, muttei olemassaolevan osaamisen kohdentamisesta ja päivittämisestä tarpeisiimme?

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s