Ohjus- vai kyberpuolustus?

Tukholman terrori-iskuksi epäilty tragedia ei tullut suurena yllätyksenä eikä valitettavasti olisi mikään sangen suuri ihmetyksen aihe, jos vastaavaa tapahtuisi myös Suomessa. Riskin kasvu johtaa paineeseen kasvattaa riskienhallinnan resursseja, mikä tarkoittaa lisämenoja. Mistä ne varat otetaan?

Mutta paljon suurempi uhka yhteiskuntaamme kohtaan ovat kybersodan vaarat. On ilmeisen selvää, että joissain valtioissa kybersotaan on panostettu valtavasti. Epäilen, että maassamme on vakavan harkinnan paikka siirtää puolustusmenojemme kohdetta selvästi enemmän kybersodan uhkia torjumaan. Kyse ei ole tällöin pelkästään valtion tai kuntien hallintoihin kohdistuvista uhista vaan myös uhista, jotka voivat lamauttaa yhteiskuntamme toiminnan myös muulla tavoin, tarkoittaen mm. palvelunestohyökkäyksiä esim. pankkeja ja vakuutuslaitoksia kohtaan sekä internetpohjaisia toiminnan kaappauksia tai häirintöjä koskien esim. voimalaitoksia, öljynjalostamoita, lentoliikenteen valvontaa jne.

Tulisi myös vakavasti pohtia, mitkä tahot tällaisia ”lähitulevaisuuden digipommeja” pystyvät käyttämään. Tässä mielessä puheet eurooppalaisesta ohjuspuolustusjärjestelmästä tuntuvat peltihevosen esittelyltä. Ei kannata rakentaa uutta ”Maginot-linjaa”.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s