Piukat paikat

Kansainvälinen poliittinen järjestelmä ja globaalitalous yskivät suurten muutosten paineissa mutta myös uusien uhkakuvien vuoksi. Lisäksi emme voi myöskään jättää huomiotta paikallisia rakenteellisia ongelmia, esim. Intian kaupunkien asukasmäärien liian nopeaa kasvua tai vaikkapa maataloutemme haittavaikutuksia Itämereen.

Odotamme ETYJ:n huippukokoukselta Kazakstanin Astanassa ennen kaikkea myönteisiä käytännön päätöksiä. Tässä työssä toivotan menestystä niin presidentillemme Tarja Haloselle kuin myös ulkoministerillemme Alexander Stubbille.

Ensiarvoisen tärkeää olisi saada uusi START-sopimus ratifioiduksi ennen lame duck- periodia ja auttaa USA-Venäjä -suhteiden ”reset’iä” suopean kehityksen suuntaan myös käytännön toimin. Tässä asiassa Clintonin ja Lavrovin neuvottelut ovat eräs merkittävä välietappi.

Johtuen siitä, että tämän hetken kv. ongelmalista on varsin kolkko, toiveet Cancúnin ympäristökokouksen tuloksista ovat vaatimattomat, siksi positiivisen yllätyksen mahdollisuus on olennaisesti suurempi kuin viimeksi Kööpenhaminassa. Toivokaamme, että Folke Sundmanin ehkä ainakin vielä nyt optimistiseksi luonnehdittava ennuste siitä, ettei Cancúnin kokouksesta mudostu Kööpenhaminan kaltaista floppia, osuu oikeaan.

Kaiken kaikkiaan taistelu ilmastonmuutosta vastaan pitäisi ymmärtää myös esimerkkinä siitä, että ennen kaikkea suurten valtioiden on tehtävä yhä tiiviimpää yhteistyötä, millä mahdollistamme paremmat olot niin nyky- kuin tulevillekin polville Diomeden saarilta aina eteläisimpään Antarktiksen tutkimusleiriin saakka.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s